« Taal-zomer»

Gepubliceerd op 15-07-2022

Weer een serie taal-lessen afgerond. De cursisten willen komend seizoen verder. NT2 lijkt simpel, want het staat voor 'Nederlands als tweede taal'. Dus gewoon Nederlandse les voor mensen die nog geen (of te weinig) Nederlands spreken. Maar in de praktijk komt er een andere aap uit de mouw.. Mijn cursisten komen allemaal met verschillende voorkennis binnen. De één kan al veel van onze taal verstaan, maar durft niet te spreken. De ander kan verstaan en spreken, maar wil meer Nederlands leren schrijven. En natuurlijk zit er ook iemand in de groep die echt nog bij 0 begint...
Hoe kan het dat de cursisten zo verschillend instappen? Is er geen screening vooraf? Jawel, we hebben een intake en een 0-meting. Maar mijn lessen waren bijvoorbeeld voor beginners, op donderdag. Lessen van collega voor gevorderden, op woensdag. En dan komt iemand bij mijn eerste les vragen of ze bij mij mee mag doen, omdat ze op woensdag altijd vrij is voor haar dochter. "Maar bij mij komen de beginners, en jij spreekt al Nederlands, dus ik weet niet of je dan veel leert.." Maar ze denkt dat het geen probleem wordt. Ze zit naast iemand die bij 0 begint. En tegenover iemand die bezig is voor zijn inburgeringsexamen. Tja, differentiëren dus, rondom het klassikale aanbod en de onderlinge uitwisselingen. Ik hou daar wel van. Ook al is het niet ideaal.
Het resultaat is dat iedereen bijleert. Woorden van kennismaken, tijd, werkwoorden 'hebben/zijn' en vele andere, zinnen maken.. Reizen met de trein, in de auto, op de fiets. Reizen binnen Nederland, doet iemand dat wel eens? Welke woorden horen bij je huis. Wie heb je nodig als je afvoer verstopt is? Wat eet je in Nederland en wat is glas of de glasbak?
We hadden heel gezellige lessen, en iedereen was aan het eind tevreden. "Je bent een goede teacher, want je geeft ruimte en les aan iedere cursist op eigen niveau."

En nu, deze zomer? Het is nog geen zomer en er zijn diverse mogelijkheden.  Maar welkom om contact te zoeken als je deze zomer nog aan je Nederlandse taal wil werken. Mail me even?

IMG-20220712-161959593-1657872962.jpg
brief-certific-1657874187.jpg
IMG-20220712-155518108-1657875759.jpg